zondag, oktober 14, 2012

Kleine boodschapjes uit de geestelijke wereld – 27

Helpen
 
De meeste van ons willen graag anderen helpen. Daarbij is het belangrijk stil te staan bij de vraag wie je aan het helpen bent: jezelf of die ander? Als je bijvoorbeeld iemand troost omdat je het niet kunt verdragen dat iemand verdriet heeft, dan help je jezelf. Niks mis mee, als je het maar weet. Want die ander voelt dat en kan zich dan juist erg ongemakkelijk voelen door jouw troost; hij krijgt namelijk het gevoel dat hij eigenlijk moet stoppen met verdrietig zijn en voelt zich daardoor juist niet geholpen.
Over het algemeen kun je zeggen: als je echt iemand wilt helpen, dan wacht je op een vraag. Want de vrije wil is de voorwaarde voor het kunnen aanvaarden van hulp. Iemand die niet wil kan je niet helpen. En hoe graag jij ook wilt, als de ander niet wil houdt het op. Als je dan toch gaat helpen, weet dan dat je niet de ander maar jezelf helpt. Nogmaals, niks mis mee, als je het maar erkent. En echt, je mag jezelf heus ook helpen. Maak jezelf alleen niet wijs dat je het voor de ander doet.
Je kunt vele redenen hebben om een helper te zijn... onderzoek ze eens.

2 opmerkingen:

Knappers.nl zei

Wie helpt wie?
Mooie blog, inzichtelijk geschreven. Iets wat veel hulpverleners niet willen horen...
Ik kwam deze blogpost tegen via een bericht op Twitter van ene Peter de Kock.
Twitter jij zelf ook toevallig?
Mocht je het leuk vinden zou ik graag specifiek dit stukje doorplaatsen met een link naar jouw blog op Knappers.nl
Zou je dit leuk vinden?
Fijne dag, groet, John

leonne zei

ha John, dank voor het compliment!. Nee, ik twitter zelf niet. En ja, graag doorplaatsen! Daar worden ze 'boven' ook blij van :-)